Пасіон фрут: корисні властивості та використання в кулінарії
Таємничий фрукт пристрасті став доступним для нас не так давно. Й досі купити маракуйю в звичайних магазинах не завжди можна. Її продажем займаються спеціалізовані магазини та інтернет-магазини екзотичних фруктів . Що ж робить цей плід популярним серед поціновувачів тропічної їжі та просто смачних продуктів? Про історію, користь і кулінарні можливості маракуї розповідаємо у статті.
Походження маракуї
У цього екзотичного фрукта багато назв. Найпоширеніші з них — маракуйя та пешн фрут. Крім того, його називають пасіон фрут, плід пристрасті, а також страстоцвіт їстівний, пасифлора їстівна або гранаділла пурпурна — за назвою рослини. Найменування “маракуйя” плід отримав від корінних жителів. У перекладі з індіанської мови Тупі, яка раніше була розповсюдженою в Бразилії, mara kuya означає “їжа в миску”, а отже, вживають ці плоди вже дуже давно.
Пешн фрут, або пасіон фрут (“фрукт пристрасті”) — молодша назва, якою плід наділили європейці в 16-му столітті. Однак свідчить вона зовсім не про властивості фрукта впливати на лібідо, як можна спочатку подумати. Навпаки, це найменування пов’язане з релігією, і стосується більше квітки, ніж самого плоду. Квіти маракуї вразили людей своїм екзотичним виглядом, коли рослина потрапила на територію Європи. А один єзуїт взагалі побачив у ній детальну символіку страстей Христових, завдяки чому квітку почали називати пасифлора, а плід — пасіон фрут. У квітки три рильця маточки — це три цвяхи, якими прибили Христа до хреста. Навколо маточки терновий вінець, тичинки — рани, гострі пелюстки — піки, яким пронизували тіло.
Плоди пасифлори мають не менш цікавий вигляд. Зовні вони схожі на великі сливи, вкриті жорсткою шкіркою фіолетового або зеленого кольору. Всередині прихована желеподібна м’якоть яскравого жовтого кольору з невеличкими кісточками всередині. На смак маракуйя кисло-солодка, нагадує агрус, ківі, а дехто помічає в ній нотки персика і абрикоса.
Батьківщиною маракуї є Бразилія, в тропічних лісах якої вона росте вже дуже давно. Зараз же вирощуванням цих фруктів займаються у Південній і центральній Америці, а також в Новій Зеландії та на Гаваях.
Корисні властивості пасіон фрута
Крім незвичайного вишуканого смаку, маракую цінують за її поживність і велику кількість корисних властивостей. Завдяки вмісту вітамінів, мінералів, мікро- та макроелементів, фрукт використовують під час лікування хвороб та загалом для зміцнення імунітету. У її складі одразу шість вітамінів — А, В2, В3, В6, В9, С, а також залізо, калій, магній, цинк, фосфор, мідь. Корисні речовини, що містяться в продукті, мають благотворний вплив на організм людини:
- антиоксиданти допомагають виводити з організму шкідливі речовини, допомагають при профілактиці серцево-судинних захворювань, а також уповільнюють старіння організму;
- магній та калій зміцнюють серце та нормалізують артеріальний тиск;
- клітковина позитивно впливає на травну систему та очищає кишківник;
- має заспокійливий ефект, що необхідно для нервової системи, корисний при стресах, втомі, нормалізує сон;
- вітамін А добре впливає на красу, пружність і здоровий вигляд шкіри, міцність нігтів та волосся;
- має сечогінну дію, виводить з організму зайву рідину.
Маракуйя активно використовується в косметології. Сік та олію плоду додають у доглядову косметику для шкіри обличчя і тіла — вони чудово тонізують та зволожують шкіру. Крім того, засоби з пасіон фрутом рекомендовані людям з вуграми, розширеними порами, а шампуні та кондиціонери для волосся борються з ламкістю й укріплюють коріння.
Як вибирати і їсти маракую
Оскільки маракуйя — ще недостатньо добре відомий нам фрукт, перед придбанням потрібно ознайомитися з правилами її вибору. Лише якісний стиглий фрукт буде по-справжньому корисним і смачним.
- Зважте фрукт в руці — стиглий свіжий пешн фрут буде важкеньким, а легкий за відчуттями плід, скоріше за все, сухий всередині, і вже втратив користь.
- На шкірці не повинно бути плям і почорнінь, вони свідчать про те, що плід вже старий і почав псуватися й підгнивати.
- Шкірка плоду може бути трохи зморщеною — такі фрукти зазвичай солодші.
- Можна купити маракуйю з ідеально рівною і гладенькою шкіркою, і залишити її дозріти вдома у паперовому пакеті при кімнатній температурі.
Їсти маракуйю дуже просто: плоди потрібно помити і розрізати навпіл. М’якоть, що знаходиться всередині, зручно їсти десертною ложечкою. Пешн фрут їдять разом з кісточками, а ось шкірку в жодному разі вживати не можна, адже вона містить токсичні речовини. Кісточки фрукта мають терпкуватий присмак, тож якщо він вам не до вподоби, м’якоть можна протерти через сито.
Що приготувати з пешн фрута
У кулінарії маракуйю цінують за її насичений смак і аромат, який надає стравам особливого шарму. Сік пасіон фрута п’ють в чистому вигляді та додають в інші напої — соки й лікери. М’якоть плоду використовують для приготування десертів, наприклад, панакоти, суфле, тартів, морозива, тістечок, чізкейків, тортів. Завдяки екзотичному вигляду з кісточками м’якоть пешн фрут використовують для декорування готових страв. Додавати м’якоть маракуї можна і в солоні страви — салати, севіче, соуси для м’яса.
Придбати свіжу якісну маракуйю пропонуємо в нашому інтернет-магазині за вигідною ціною!