FRUIT TIME FRUIT TIME
Вхід | Реєстрація
Каталог продуктів Акції
Зв'язок з нами
+38 (067) 000-20-10 +38 (067) 417-40-02 Контакти
Інформація
Блог Доставка та оплата Партнерам HoReCa Про компанію
Кошик 0 Кошик 0,00 ₴ Кошик 0

Фрукт дракона: як обрати і навіщо їсти пітайю

Фрукт дракона: як обрати і навіщо їсти пітайю

Фрукт дракона, драгон фрут, пітахайя або пітайя — екзотичний плід, що зовсім нещодавно став доступним у наших краях. Та це не завадило йому швидко стати улюбленцем багатьох поціновувачів смачної їжі. Чому? Просто в ньому поєднується все те, що ми так любимо, — красивий зовнішній вигляд, чудовий смак і багато корисних властивостей. 

Різновиди пітайї: як обрати і їсти

Батьківщиною пітаїі вважається територія сучасної Центральної, Південної Америки та Мексики.  Про неї знали ацтеки, любили поласувати плодом пітахайї й індіанці,  яким фрукт допомагав втамувати спрагу. Зараз культура вирощується переважно в країнах Південно-Східної Азії.

Існує кілька видів пітайї — червона, червона з червоною м’якоттю та жовта. Найпоширеніша червона пітахайя. У неї вельми екзотичний вигляд, за який її й прозвали “фруктом дракона”. Плід має форму великої шишки і яскраво-рожеву шкіру із зеленими наростами-листками, що дійсно виглядають, немов луска дракона. М’якоть у червоної пітайї біла з безліччю чорних кісточок, схожих на макові зернятка. Фрукт відрізняється приємним солодким смаком, що нагадує комбінацію ківі та банану чи полуниці.

Коста-риканську, або червону всередині пітайю, можна визначити лише після розрізання, оскільки зовні від просто червоної її практично неможливо відрізнити. М’якоть фрукта має яскравий рожевий відтінок з дрібними чорними цяточками — насінням. Смак такої пітахаї теж солодкий, але трошки пісніший.

Найсолодша з усіх видів драгон фруту — жовта пітахайя. Її розмір менший, ніж у її червоних “сестер”, але смак більш насичений, а аромат яскраво виражений. Всередині у жовтої пітайї, як і в червоної, — біла м’якоть з чорним насінням, що цікаво хрумтить на зубах, і відтіняє ніжну текстуру м’якоті. Зовні ж — сонячно-жовта шкірка з незвичайним рельєфом, як у ананаса. 

Як правильно їсти пітахайю. Почистити фрукт просто, адже у стиглого плоду м’якоть добре відділяється від шкірки. Перед вживанням, як будь-який інший фрукт, пітахайю потрібно помити. Найчастіше її їдять такими способами:

  • розрізають уздовж навпіл і їдять м’якоть ложкою;
  • розрізають уздовж навпіл, ложкою обережно виймають м’якоть і ріжуть її на шматочки;
  • розрізають уздовж навпіл, а потім разом зі шкіркою ріжуть на частини;
  • важливо пам’ятати, що шкірка пітахайї неїстівна;
  • найкраще фрукт смакує охолодженим.

Як вибрати стиглу пітахайю. Шкірка якісного продукту завжди має насичений колір без будь-яких плям, потемніть чи вм’ятин. Визначити стиглий плід можна настичнувши на нього пальцем: фрукт повинен бути достатньо м’яким, але не занадто. Якщо пітайя тверда, вона ще не готова до вживання, краще залишити на кілька днів дозрівати за кімнатної температури.

Корисні властивості пітайї

Плід пітахайї дуже корисний для організму людини. Вона на 85% складається з води, містить багато вітамінів, мінеральних речовин, фруктових кислот, клітковини та антиоксидантів. Наприклад, вітаміни групи В (В1, В2, В3) благотворно впливають на роботу серця та нервової системи, а дрібне чорне насіння є джерелом танінів, що добре покращують зір. Та це далеко не всі переваги вживання пітахайї. 

  • Стабілізує рівень цукру в крові, тому рекомендована хворим на цукровий діабет, та людям з порушеннями ендокринної системи.
  • Завдяки високому вмісту вітаміну С, позитивно впливає на імунітет та допомагає боротися із застудами та грипом.
  • Клітковина налагоджує роботу кишківника, допомагає вивести з організму токсини та шлаки.
  • Фрукт є низькокалорійним — лише 50 ккал на 100 г м’якоті, тому дозволений людям з високою вагою, а наявність в складі ліпідів сприяє зниженню ваги. Саме тому, пітайю часто рекомендують їсти під час дієт.
  • Антиоксиданти в фрукті дракона звільняють організм від вільних радикалів, які часто стають причиною розвитку ракових  клітин.
  • Ті ж антиоксиданти допомагають загальмувати процес старіння, і продовжити красу та молодість шкіри, нігтів, волосся. До речі, пітайю використовують для приготування косметичних засобів, адже її м’якоть має тонізуючий ефект.

Оскільки пітайя — це все ж екзотичний фрукт, не варто забувати про певні протипоказання. Уважними під час вживання цього продукту варто бути людям, схильним до алергічних реакцій. Не варто експериментувати з екзотикою й вагітним або мамам, що годують малюків. 

Драгон фрут в кулінарії

Звісно, найкращий варіант — просто з’їсти пітайю.  Проте, цей екзотичний плід дуже популярний серед професійних кулінарів, які використовуються його для приготування різноманітних страв. 

Завдяки своєму екзотичному вигляду пітахайю часто використовують саме в декоративних цілях. Фрукт додають в фруктові салати та десерти, що не потребують термічної обробки. Він добре смакує з іншими екзотичними фруктами. Однак не варто поєднувати фрукт з продуктами, що мають занадто різкий і виражений смак, бо смак драгон фруту може “загубитися” у страві.

Цікавий спосіб використати пітайю — зробити з неї сік або додати в алкоголь (коктейлі, вино, лікери). Такі напої чудово тонізують. Часто зустрічається вона в складі молочних десертів: морозива, йогуртів, суфле. Нею прикрашають готові торти, тістечка, желе.  Чудово поєднується пітахайя з морепродуктами. Тож її додають в салати з креветками. 


Сьогодні насолодитися екзотичним фруктом може кожен. У нашому інтернет-магазині продуктів ви можете купити пітахайю з Таїланду та Коста-Рики.

Рекомендовані товари

Пітайя червона
ціна за 1 шт
333,40 грн
мін. кільк. 1шт
шт
сума
333,40 грн
Пітайя жовта
ціна за 1 шт
282,50 грн
мін. кільк. 1шт
шт
сума
282,50 грн
Новинка
Пітайя червона в середині
ціна за 1 шт
372,90 грн
мін. кільк. 1шт
шт
сума
372,90 грн

Інші записи з категорії «Корисна інформація»

Кошик
Ваш кошик порожній