Ягоди Годжі - справжнє джерело вітамінів для організму
Не одне століття відбуваються досить активні обговорення такого продукту, як ягоди Годжі. Весь час вони перебувають на піку своєї популярності. Але, як показує практика, не кожна людина знає, у чому ж полягають основні корисні властивості ягід Годжі для організму людини. Тому варто розібратися, чим саме ця ягода викликає таку увагу з боку споживачів.
Ягода Годжі: що собою являє?
Ягода Годжі являє собою особливу рослину, яку раніше активно застосовували на території Китаю для лікування багатьох захворювань. За смаковими характеристиками в плоді відчувається легка кислинка з гіркуватістю, які ідеально гармоніюють одна з одною. Крім використання в медицині цю ягоду, як і інші ягоди, активно використовують у косметології та кулінарії.
Нині неможливо знайти людину, яка хоча б раз у житті не чула нічого про ягоди Годжі. Це дійсно унікальний продукт, який має безліч позитивних властивостей. Сама по собі рослина являє собою невелике деревце, висота якого не перевищує 1-4 метрів. Якщо ж дивитися на цінність цієї рослини, то найціннішими будуть не насіння, а саме плоди. Знайти таку рослину в умовах дикої природи можна на території Китаю і безпосередньо на Тибеті.
Самі плоди являють собою невеликі ягідки, довжина яких становить 8-15 мм і вони мають червоний насичений колір. Доторкаючись до цієї ягоди, поверхня шкіри буде злегка темніти. Тому для отримання ягід Годжі їх обережно струшують із дерева, після чого просушують в умовах тіні. На практиці цю рослину дуже часто називають, як китайський барбарис. У сушеному вигляді ягоди дуже схожі на родзинки.
Корисні властивості для людського організму
Досить часто ягоди Годжі використовують у кулінарії, для чого їх можуть замочувати або використовувати повністю в чистому вигляді. Дуже часто їх комбінують із такими продуктами:
- коктейлі та всілякі десерти;
- сухі сніданки та варений рис;
- йогурт;
- випічка;
- різні китайські супи.
Дуже часто використовують ягоди Годжі для заварювання чаю. Що ж стосується користі цього продукту в медицині, то про це відомо з давніх часів. Лікарі з Китаю використовують їх як омолоджувальний, зміцнювальний засіб, здатний продовжити життя кожної людини. Вживання цих ягід показано за наявності ракових пухлин, оскільки вони мають чудові антиоксидантні властивості. У складі продукту є особливі харчові волокна, які здатні покращувати роботу шлунка, кишківника і всього травного тракту. Додатково вони здатні стимулювати правильну функцію перетравлення їжі.
Не менш важливою корисною властивістю є те, що за допомогою цих ягід є можливість виконати регуляцію в організмі рівня глюкози. У китайській медицині ягоди використовують під час лікування різних захворювань печінки, знижуючи ризик розвитку гепатиту та інших серйозних захворювань печінки. Досить часто використовують ягоди в разі артеріальної гіпертензії, які здатні тонізувати і зміцнювати організм. Корисно вживати ягоди Годжі під час вагітності, оскільки вони здатні попередити процес виникнення анемії, а також зміцнити спину. Для представників сильної половини людства ягоди показані для поліпшення показників потенції. Загалом цей продукт допомагає усунути відчуття хвилювання та позбутися депресії.
Користь від вживання ягід
Періодичне вживання ягід Годжі має досить велику кількість корисних впливів для організму людини. Серед них варто виділити такі:
- можливість забезпечити 10% норму білка;
- допомагає вивести з організму всю накопичену зайву рідину;
- зменшення ризику розвитку цукрового діабету;
- підвищення показників ефективності та енергійності;
- для жінок допоможуть врегулювати гормональний фон;
- загальне зміцнення імунітету й омолодження;
- поліпшення загального настрою і нічного сну.
Дуже часто ягоди Годжі вживають як профілактичний засіб проти вірусних захворювань.
Протипоказання до вживання
Важливо пам'ятати про те, що крім користі для організму людини, ягоди Годжі мають і власні протипоказання:
- не рекомендується вживати жінкам, які годують дітей грудьми;
- категорії людей, у яких є схильність до кровотеч і підвищеного артеріального тиску;
- у момент вживання лікарських препаратів, що може суттєво посилювати їхню дію;
- за наявності алергії на будь-які фрукти, овочі та ягоди червоного кольору.
Тому перед тим, як вживати ягоди Годжі, дуже важливо заздалегідь ознайомитися не тільки з корисними властивостями, а й протипоказаннями, щоб не нашкодити організму.
При цьому дуже важливо пам'ятати про те, що категорично заборонено вживати ягоди в сирому вигляді, оскільки вони отруйні. Свою небезпечну властивість вони повністю втрачають після того, як висушуються.