FRUIT TIME FRUIT TIME
Вхід | Реєстрація
Каталог продуктів Акції
Зв'язок з нами
+38 (067) 000-20-10 +38 (050) 288-00-09 +38 (067) 574-56-64 Контакти
Інформація
Блог Доставка та оплата Партнерам HoReCa Про компанію
Кошик 0 Кошик 0,00 ₴ Кошик 0

Як вибрати стиглий і корисний кавун?

Як вибрати стиглий і корисний кавун?

Кавун — добре відомий всім фрукт, “панування” якого припадає на кінець літа. Хоча правильно називати його ягодою, адже виростає він не на деревах, а стелиться по землі. У спекотні серпневі дні кавун цінують за неабияку соковитість і солодкий смак, що найкраще розкривається в охолодженому стані. Однак насолодитися його приємним смаком вдається не всім. Потрібно вміти правильно вибирати стиглі і свіжі плоди!

Корисні властивості кавуна

Вважається, що батьківщино культури є Південна Америка, де можна зустріти зарослі дикого кавуна навіть зараз. Цікаво, що відомим плід був ще за часів Стародавнього Єгипту, — кавуни залишали в усипальницях фараонів в якості їжі для потойбічного існування, що свідчить про те, що чудовий смак плоду високо цінували ще в давнину.

Ягода примітна не лише своїми смаковими характеристиками. Не всім поціновувачам кавунів відомо, що вони мають прекрасний склад і чимало лікувальних властивостей. 

Найвідоміша і найочевидніша функція продукту — сечогінна. Він на 90-95% складається з води, а тому нормалізує водний баланс організму, захищає від зневоднення та теплових ударів. Велика кількість води позитивно впливає на роботу нирок і сечовивідну систему загалом, допомагає вивести солі, попереджуючи тим самим утворення каменів. Однак корисним кавун є лише для людей, які не мають проблем з нирками. Для тих, хто вже страждає від сечокам'яної хвороби, він навпаки може бути небезпечним, здатен викликати рух каменів в нирках і, як наслідок, спровокувати коліки. 

Оскільки в кавунах міститься велика кількість калію і магнію, він чинить позитивну дію на серцево-судинну систему. Його вживання сприяє розслабленню стінок судин, що сприяє нормалізації артеріального тиску, а це неймовірно корисно для людей з гіпертонією. Дослідження американських вчених показали, що знизити тиск допомагає α-амінокислота під назвою “цитрулін”, що міститься в кавуні. Завдяки налагодженню мікроциркуляції, покращується також робота серця і головного мозку. 

Кавун заслужено вважається потужним антиоксидантом, адже відмінно виводить токсини і суттєво знижує рівень поганого холестерину, що в результаті запобігає розвитку атеросклерозу. Такі “очисні” властивості продукту здатні навіть запобігати розвитку онкологічних захворювань. Крім того, вони чудово відображаються на зовнішньому вигляді: гальмують процес старіння і вікові зміни в організмі. 

Вживання кавуна рекомендовано для здоров’я нервової системи. Завдяки високому вмісту калію, а в 500 г м’якоті кавуна міститься половина його денної норми, продукт допомагає попереджувати такі симптоми, як судоми, оніміння, поколювання на шкірі та інші. А ще в ягоді є чимало каротиноїдів, які потрібні для хорошого зору. 

Кавун є джерелом й інших корисних вітамінів та речовин, не менш важливих для нормального функціонування організму людини:

  • вітаміни В1, В2, С, РР, Е, А;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • залізо;
  • натрій,
  • фолієва кислота;
  • аскорбінова кислота;
  • лікопін, ніацин, тіамін.

Правила вибору кавуна

Напевно, кожен з нас хоча б раз в житті купував або куштував поганий кавун. З першого погляду визначити хороший продукт важко, тому люди часто натрапляють на зелені, в’ялі або перестиглі плоди. Проте, є кілька секретів, які допоможуть вам завжди вибирати соковиті й солодкі кавуни.

  1. Послухайте, як “звучить” кавун. Стиглість кавуна можна визначити за його звучанням. Для цього потрібно постукати по ньому кісточками пальців — хороший плід звучить чисто і дзвінко. Інший спосіб — поплескати по кавуну. Якщо він соковитий, ви відчуєте у відповідь вібрацію. Хороший кавун завжди резонує!
  2. Потягніть за хвостик. Зверніть увагу на те, як виглядає корінчик плоду. Зазвичай зелені тверді хвостики мають недостиглі кавуни. Краще надати перевагу плодам із сухим хвостиком.
  3. Пошкрябайте шкірку. У зелених недозрілих кавунів тонка і м’ яка шкірка, яку можна проткнути нігтем. У смачних плодів шкіра блискуча, тверда і цупка.
  4. Розмір має значення. Між розмірами плоду і його якістю є закономірність. Більші ягоди майже завжди красиві всередині, тому радимо купувати кавуни, що виглядають більше середнього. У той самий час, занадто великі форми також не завжди свідчать про хорошу якість. Ідеальна вага кавуна 6-10 кілограмів.
  5. Контрастні смуги. Краще купувати кавуни з яскравими смугами, що помітно контрастують між собою. Чим більший контраст, тим смачніша і соковитіша м’якоть.
  6. Жовтий бочок. Одна із найпримітніших ознак стиглого кавуна — жовта пляма на боку. Вона свідчить проте, що плід достатньо часу провів на баштані і гарно дозрів. Якщо бік у ягоди білий, це означає, що її зірвали занадто рано, і, скоріше за все, м’якоть зелена.
  7. Правильне місце продажу. Ця рослина швидко вбирає шкідливі речовини з атмосфери. Тож краще уникати придбання плодів, що продаються обабіч доріг. Купити кавун високої якості з усіма необхідними сертифікатами і за доступною ціною ви можете в нашому інтернет-магазині.

Як їсти кавун без шкоди для здоров'я

Якщо вдалося купити хороший кавун, важко втриматися, щоб не з’їсти його одразу. Але у всьому важлива міра! Оскільки кавун є сильним сечогінним, лікарі рекомендують вживати не більше 200-250 г м’якоті за один раз. Такої порції буде цілком достатньо, щоб насолодитися ягодою, і не перевантажити нирки. З тієї ж причини краще утриматися від його вживання пізно ввечері, оскільки це може спровокувати появу набряків та порушити сон.

Незважаючи на великий вміст води і малу калорійність (30 ккал), глікемічний індекс кавуна достатньо високий — 75-80 на 100 г, а це близько двох чайних ложок цукру. Як не дивно, та переїдання кавуном може викликати спрагу! Хворим на цукровий діабет вживати цей продукт потрібно дуже дозовано. Це ж стосується людей, які мають проблеми із зайвою вагою. Тому очевидно, що славнозвісні кавунні дієти — не більше, ніж  ілюзія.

Дієтологи радять їсти кавун через 30 хвилин після основного прийому їжі. Це допоможе уникнути проблем із травленням. Переїдання цього смачного продукту здатне викликати сильний метеоризм.

Замовляйте доставку свіжих овочів та фруктів в інтернет-магазині FRUIT TIME! Наша компанія є дистриб’ютором продуктів, ми співпрацюємо з постачальниками з України та інших країн, і самостійно контролюємо якість продуктів.

Корисні поради

Рекомендовані товари

Кавун Україна
ціна за 1 кг
5,93 грн
мін. кільк. 8кг
кг
сума
47,44 грн

Інші записи з категорії «Корисні поради»

Кошик
Ваш кошик порожній