Незамінна користь граната для людського організму
Гранат належить до категорії теплолюбних фруктів, які ростуть на території Кавказу, Близького Сходу, Азії та Африки. Основний період дозрівання припадає на осінь, але завдяки тому, що він має тривалий термін зберігання, придбати його можна протягом року. Крім приємного смаку не варто забувати і про його користь для організму людини. За кількістю мінералів і вітамінів йому не можна знайти рівних. Крім цього, багато досліджень довели факт того, що гранат допомагає знизити ризик розвитку різних захворювань.
Корисні властивості граната
Такий відомий фрукт, як гранат, має досить велику кількість корисних властивостей для людського організму. Серед них є такі:
- потужна антиоксидантна дія - у складі граната міститься 2 компоненти (пунічна кислота і пунікалагін), які забезпечують захист від шкідливих речовин і різних токсинів із можливістю запобігання ранньому старінню;
- зниження запального процесу - наявність хронічного запалення в організмі часто виступає причиною виникнення багатьох захворювань. Завдяки насиченому складу гранат має відмінні протизапальні властивості з можливістю зміцнення імунної системи;
- зниження тиску - наявність гіпертонії може призводити до досить серйозних серцевих захворювань. Тому багатьма лікарями було помічено, що ті пацієнти, які щодня випивали близько 150 мл соку граната, істотно знижували артеріальний тиск і приводили його в норму;
- допомога в боротьбі з артритом - послаблення інтенсивності артриту відбувається завдяки тому, що в складі рослини є сполуки, які сприяють зняттю запального процесу;
- зменшення ризику виникнення серцево-судинних захворювань - захист організму від таких захворювань відбувається завдяки тому, що в складі є спеціальні пунічні речовини;
- відмінна боротьба з грибковими та бактеріальними інфекціями - у складі граната є спеціальні речовини, які перешкоджають розмноженню грибкових і бактеріальних інфекцій, тому часто його сік використовують у разі різних стоматологічних захворювань ротової порожнини;
- поліпшення пам'яті - невелика кількість гранатового екстракту після операційного наркозу допомагає швидше відновити пам'ять людини;
- підвищення показників витривалості - завдяки наявності в складі харчових нітратів істотно збільшуються фізичні показники витривалості людини, що сприяє поліпшенню ефективності виконуваних вправ.
Такі корисні властивості вказують на те, що необхідно хоча б періодично включати у власний раціон гранат або ж його сік.
Кому не рекомендується вживати гранат?
Для більшості людей вживання граната та гранатового соку в невеликих кількостях є безпечним для організму. Але існує певна категорія людей, яка з обережністю має поставитися до процесу вживання граната.
У тому разі, якщо після вживання цього фрукта було виявлено появу набряку, нежитю, висипань і проблем із диханням, це вказує на гостру алергічну реакцію. Збільшена кількість спожитого фрукта може призвести до розладу зі шлунком. Тому під час його вживання потрібно проявити максимальну обережність.
Доведено, що гранатовий сік не завжди добре взаємодіє з певними лікарськими препаратами. Особливо з тими, які використовуються для зниження тиску. Сам фрукт здатний трохи знижувати тиск, тому потрібно проявити максимальну обережність тим, хто має в анамнезі проблеми зі зниженим тиском.
Як правильно вибрати хороший гранат?
На етапі купівлі такого фрукта, як гранат, дуже важливо відповідально поставитися до його вибору. Насамперед важливо звернути увагу на колір шкірки. Він має бути досить глибоким і яскравим. Шишкуватий вигляд і тонка оболонка вказуватимуть на те, що плід уже дозрів.
Не менш важливо звернути увагу на його вагу. Він має бути досить важким, що гарантуватиме факт того, що всередині він не буде порожнім, як це часто спостерігається з плодами. Під час купівлі рекомендується простукувати гранат точно так само, як звичайний кавун. Той фрукт, який дозрів, звучатиме дзвінко і досить голосно. Глухий звук здебільшого виходить від незрілих плодів, яким потрібен певний проміжок часу для того, щоб трохи дозріти.