FRUIT TIME FRUIT TIME
Вхід | Реєстрація
Каталог продуктів Акції
Зв'язок з нами
+38 (067) 000-20-10 +38 (050) 288-00-09 +38 (067) 574-56-64 Контакти
Інформація
Блог Доставка та оплата Партнерам HoReCa Про компанію
Кошик 0 Кошик 0,00 ₴ Кошик 0

Тамаринд: що це за плід, користь та використання в кулінарії

Тамаринд: що це за плід, користь та використання в кулінарії

Тамаринд, або як його ще називають, “індійський фінік” тропічний плід, що з’явився в Східній Африці в лісах Мадагаскару. Зараз дерева тамаринду ростуть і в багатьох країнах Азії, а також в Мексиці та Південній Америці. Плід часто використовують для приготування страв азійської кухні. У нас тамаринд лише набирає популярність. За що варто полюбити цей екзотичний продукт, розповідаємо в нашій статті.

Як виглядає та смакує тамаринд

Плоди тамаринду ростуть на вічнозеленому однойменному дереві родини Бобові, що може досягати 20 метрів у висоту і 1 метра в ширину. Вражаючий вигляд рослина має в період цвітіння її красиві квіти подібні на розкішні орхідеї. 

Плоди тамаринду дійсно мають типовий “бобовий” вигляд. Вони схожі на стручки квасолі або на великі плоди арахісу в шкаралупі: мають вигляд зігнутих стручків світло-коричневого кольору довжиною від 10 до 20 см. Зовнішня оболонка плодів тамаринду тонка і крихка, як у сухої квасолі. Під шкіркою знаходиться м’якоть яскравого червоно-коричневого кольору з твердими кісточками всередині.  

Тамаринд недарма називають індійським фініком вигляд м’якоті і її смак справді схожі на фінік, тільки не такий приторний. Стиглий екзотичний плід має насичений кисло-солодкий смак, що нагадує поєднання кураги та чорносливу.

Чистити тамаринд просто достатньо трохи натиснути на шкірку пальцями, і зняти її з м’якоті, як шкаралупу з яйця. Очистити м’якоть потрібно і від ниткоподібних відростків. Будьте уважні, адже всередині м’якоті знаходиться кілька темних кісточок, невеликих, але дуже твердих.

Що приготувати з тамаринду

Найчастіше зустріти тамаринд в якості інгредієнта можна в стравах азійської кухні, де використовують не тільки стиглі, але й зелені плоди, що мають більш виражену кислинку. Індійські кулінари додають його м’якоть в традиційний гострий суп з сочевиці та овочів. Обов’язково присутній тамаринд в класичному рецепті популярної тайської страви пад тай рисової локшини, обсмаженої з овочами та пряним соусом. До речі, використовують його і для приготування знаменитого вустерського соусу. 

Тамаринд їдять свіжим, засушують та зацукровують. Вдало поєднується тамаринд з рисом, овочами, морепродуктами, рибою, м’ясом. Додають цей екзотичний плід в соуси, напої, спеції, солодощі. Однак найкраще їсти його в натуральному вигляді, як сухофрукти чи горішки.

Вибрати якісний тамаринд нескладно. Потрібно оглянути шкірку вона має бути світло-коричневого кольору, без тріщин, плям чи будь-яких інших слідів псування. Зберігати екзотичний продукт можна в холодильнику протягом тижня або в сухому прохолодному місці кілька днів.

Чому їсти тамаринд дуже корисно

Тамаринд — дуже поживний для нашого організму продукт. Хоча дієтичним назвати його складно, в 100 г м’якоті міститься близько 240 ккал, за складом вітамінів та корисних речовин він може позмагатися з багатьма відомими “вітамінними бомбами”:

  • клітковина допомагає покращити роботу шлунково-кишкового тракту; 
  • плід має властивість нормалізувати рівень цукру в крові, тож він не протипоказаний людям з цукровим діабетом;
  • магній позитивно впливає на серцево-судинну систему, зміцнює судини;
  • вітаміни А,  Е, К та вітаміни групи В зміцнюють імунітет;
  • велика кількість заліза в складі тамаринду активізує еритроцити крові, допомагає боротися з анемією;
  • вживати плід рекомендовано при збоях статевих гормонів, адже він покращує гормональний фон та має хороший вплив на статеву систему;
  • тамаринд має антиоксидантні властивості, що сприяє виведенню холестерину з організму, а також допомагає продовжити молодість;
  • дієво вживати тамаринд при зайвій вазі, адже він зменшує відчуття голоду, але з обережністю, адже це досить калорійний продукт;
  • солодкий плід сприяє утворенню серотоніну, який незамінний для хорошого настрою.

У цьому смачному плоді є кальцій, мідь, цинк, фосфор, селен, натрій, аскорбінова кислота, які роблять наше тіло більш здоровим.

Поширена Азії в практика застосовувати м'якоть тамаринду для приготування косметологічних засобів. Тамтешні красуні роблять з цим чудо-плодом маски, суміші для обгортання.

Пропонуємо купити тамаринд високої якості в нашому інтернет-магазині! Обирайте продукти на суму від 449 грн та отримуйте безкоштовну доставку в Києві, Харкові, Дніпрі та Запоріжжі.

Корисні поради

Рекомендовані товари

Тамаринд (450)
ціна за 1 шт
133,53 грн
мін. кільк. 1шт
шт
сума
133,53 грн
Підходить для доставки службою Нова пошта

Інші записи з категорії «Корисні поради»

Кошик
Ваш кошик порожній