FRUIT TIME FRUIT TIME
Вхід | Реєстрація
Каталог продуктів Акції
Зв'язок з нами
+38 (067) 000-20-10 +38 (067) 417-40-02 Контакти
Інформація
Блог Доставка та оплата Партнерам HoReCa Про компанію
Кошик 0 Кошик 0,00 ₴ Кошик 0

У чому різниця між різними видами солі

У чому різниця між різними видами солі

Незамінним продуктом на кожній кухні є сіль. Без неї не обходиться приготування більшості страв. Перші страви, гарніри, салати, м’ясні страви, консервація і навіть деякі десерти — сіль потрібна всюди. Не дивно, що тимчасове зникнення солі з прилавків магазинів так налякала українців. Різновидів цього продукту існує чимало, і цій статті ми з’ясуємо, у чому полягає різниця між ними.

Причина популярності солі

Сіль додають практично в усі страви, і культ цього продукту має давнє коріння. В Україні її цінують нарівні з хлібом, не дарма ж шанованих гостей у нас прийнято зустрічати саме хлібом-сіллю. З давніх-давен ці продукти є символами благополуччя та багатства. 

Сіль настільки вкоренилася в культуру українців, що з нею пов’язано багато прикмет і забобонів. Наприклад, розповсюджена думка, що розсипана сіль — до нещастя. Насправді ж у цієї прикмети є цілком логічне пояснення. Раніше сіль коштувала дорого, тому її дуже цінували і дбайливо витрачали, тож розсипана сіль вважалася небаченою розтратою. 

Сіль розкриває смак продуктів, робить страву довершеною та смачною. У випадку з деякими продуктами (наприклад, баклажаном) вона допомагає прибрати гіркоту. Крім того, вона продовжує термін придатності страв та слугує хорошим консервантом, адже має властивість витягувати з продуктів рідину, вбивати бактерії.

Різновиди солі

Сьогодні в магазинах можна побачити безліч видів солі. Однак усі їх ділять на дві великі категорії: морську та кам’яну. Першу отримують шляхом висушування морської води, добутої у прибережних зонах. Морська сіль зазвичай має крупні кристали. Кам’яна ж сіль видобувається з надр землі. Однак, по суті, це та ж сама морська сіль, яка опинилася під землею в результаті висихання морів мільйони років тому. Вона видобувається в соляних шахтах.  Після видобутку обидві категорії солі проходять спеціальну очистку, у ході якої більшість корисних властивостей, на жаль, зникають.  Виключенням є гімалайська сіль — в ній зберігається багато корисних мінералів. 

  • Кам'яна неочищена сіль. Має сіруватий відтінок, що вказує на відсутність будь-яких добавок. У такій солі зберігаються багато корисних речовин: різноманітних мінералів, а також хлорид натрій. 
  • Кам’яна очищена сіль. Відрізняється білим кольором, має кристали середньої крупності, суху текстуру і досить розсипчаста. Проте, у процесі очищення сіль втрачає велику кількість поживних речовин. З іншого боку, таку сіль зручно зберігати, адже вона не всмоктує вологу і не комкується, тому що в неї додають спеціальну речовину, яка запобігає злипанню.
  • Сіль “Екстра”. Це саме та дуже дрібна і ідеально біла сіль, якою ми найчастіше користуємося. Щоб досягти такого маленького розміру кристалів, сіль висушують за високої температури, а для надання світлого відтінку використовують спеціальні відбілювачі. Сіль “Екстра” також чудового зберігається.
  • Йодована сіль. Під час очищення до кам’яної солі додають водний розчин йоду, тому вона корисна для людей, які мають дефіцит йоду в організму. Важливо, що така сіль не підходить для консервування та маринування, а також термічної обробки, оскільки вся користь губиться.
  • Морська сіль. Її добувають шляхом випаровування морської води. Зазвичай вона має крупніші кристали, ніж кухонна кам’яна. Цікаво, що багато людей вважають, що натрію в морській солі менше, ніж в кам’яній. Проте, це — міф. Кухарі люблять її за своєрідну текстуру та аромат.
  • Гімалайська сіль. Рожева сіль, яку видобувають в Пакистані у соляних шахтах Хевра — других за величиною в світі. Ця сіль вважається однією з найкорисніших, адже крім хлориду натрію, містить багато інших мікроелементів. У її складі — залізо, калій, кальцій, магній, мідь і йод, що збереглись у своїй природній формі. Рожевий відтінок вона має через домішки оксиду заліза, полігаліту та інших речовин. 

За традицією певні види солі застосовують для приготування певних страв. Наприклад, гімалайську та йодовану сіль зазвичай додають у вже готові страви, оскільки після термічної обробки вона втрачає корисні властивості.  Кам’яну та морську сіль використовують у процесі приготування страв. Для консервування найкраще підійде кам’яна.


Замовити сіль та інші продукти ви можете в нашому інтернет-магазині.

Інші записи з категорії «Корисна інформація»

Кошик
Ваш кошик порожній