Цікаве про батат
Батат – це вид картоплі, який підкорив багато сердець своїм солодким смаком. Насправді він лише віддалено пов’язаний зі звичною для нас картоплею, але при цьому не поступається їй у популярності на кухні.
Належить до сімейства берізкових і містить менше вуглеводів, ніж звичайна. Його яскраво-помаранчева м’якоть не тільки добре виглядає в багатьох стравах, але й має злегка солодкий смак, який нагадує моркву чи гарбуз. Також треба зазначити, що до вживання придатні листя, схожі на шпинат. Вони навіть вважаються фірмовою стравою в багатьох країнах світу.
Походження
Потрапив у Європу в кінці 15 століття на кораблях моряків Христофора Колумба. Ботаніки, однак, не згодні з тим, чи дійсно цого батьківщиною є Південна Америка. Зараз особливо популярний у США. Там його подають в якості гарніру до індички на День Подяки. У багатьох тропічних і субтропічних країнах він є основним продуктом харчування. Його вирощують також в Італії, Іспанії та Португалії. А найбільшим виробником є Китай: на його частку припадає близько двох третин всього світового виробництва.
Зберігання
Слід зберігати при кімнатній температурі не довше одного-двох тижнів. Тільки тоді в процесі приготування він зберігає смакові й корисні властивості в повній мірі.
Харчові властивості
Батат містить більше крохмалю й майже в три рази більше цукру, ніж звичайна картопля, він дуже повільно підвищує рівень цукру в крові. У ньому також мало жиру, але є багато мінералів і вітамінів. Вміст бета-каротину такий же високий, як і в моркві. Бета-каротин краще засвоюється, якщо батат вживати з невеликою кількістю жирів.
Ніяка інша нежирна їжа не містить стільки жиророзчинного вітаміну Е, який захищає клітини від передчасного старіння. 100 грамів покривають третину добової норми вітаміну Е. Велика кількість калію регулює баланс рідини в організмі: він вимиває зайву воду і може знизити високий кров’яний тиск. В ньому більше клітковини, ніж у звичайній, ось чому вона добре насичує організм. 100 грамів містять 86 калорій і 55 міліграмів натрію, 337 міліграмів калію, 25 міліграмів магнію, 1,6 грама білка, 2,4 міліграма вітаміну C, 0,2 міліграма вітаміну B6 і 30 міліграмів кальцію.
Сорти
Коренеплоди бувають різної форми й кольору – від коричневого до помаранчевого й білястого. Вирощують з білою м’якоттю й фіолетовою шкіркою та з фіолетовою м’якоттю й фіолетовою й білою шкіркою.
«Мурасакі» або «Берегард» – сорт з яскраво-фіолетовою шкіркою й кремовою білою м’якоттю. Назва «Мурасакі» в перекладі з японської означає «пурпурний» і широко використовується в азіатських країнах. Він містить більше сухої речовини, ніж стандартні сорти помаранчевого кольору, і майже не містить бета-каротин. За смаком він трохи ближчий до звичайної.
«Боніта» – сорт з білою шкіркою і білою м’якоттю. Цей сорт має трохи менше сухої речовини, ніж сорт «Мурасакі», і тому більше підходить для смаження. Має характерний горіховий смак. Сорт «Боніта» менш солодкий, тому його можна використовувати як заміну звичайної.
Сорт «Фіолетовий» отримав свою назву завдяки своєму зовнішньому й внутрішньому кольорам. Такий сорт батату має багато бета-каротину й антиоксидантів, що робить його частиною здорового харчування. Оскільки фіолетовий містить більше сухої речовини, ніж помаранчевий, він печеться красиво і виходить хрустким. Добре зберігає колір навіть після приготування. Це робить її придатною для прикраси страв.
Види приготування
Звичайно, ми дуже любимо просту картоплю, але іноді хочеться спробувати щось нове. Тому попит є обґрунтованим, адже вона знаходить своє місце у великій кількості ресторанних страв. Вона конкурує з легендарною фрі, тому що хрусткий варіант гармонічно поєднується з бургером і стейком.
Способи приготування
Пюре
Приготування не є складним. Час її приготування набагато менший, ніж у звичайної. Кубики потрібно готувати в каструлі, заповненій водою, протягом 10-15 хвилин до приготування.
Солодка картопля на грилі
Трохи свіжого повітря, безумовно, не зашкодить на вашій барбекю-вечірці. Зі смаженим бататом ви гарантовано вразите всіх. Досить нарізати його на скибочки товщиною 0,5 см, змастити маслом і приправити сіллю й перцем. Потім скибки смажте на грилі з кожної сторони протягом 5-7 хвилин. Отриманий димчатий аромат страви відмінно поєднується зі сметаною.
Солодка картопля в духовці
Коли ви готуєте в духовці, то фруктовий цукор, що міститься в ній, злегка карамелізується. Цукор у поєднанні з пряним розмарином та дрібкою солі дасть вам чудовий смак. Дрібно нарізана та запікається в духовці від 20-25 хвилин. Прі бажанні пріготуваті цілий батат доведется зачікаті від 40 до 60 хвилин.
Солодкий картопляно-морквяний суп
Можна легко використовувати для приготування супів. Після того як ви наріжете його дрібними кубиками і приготуєте разом з улюбленими овочами, приправте все. Морква відмінно підходить для супу з ним, так як надає йому додаткову консистенцію й колір.
Загалом, з ним можна зробити все, на що спроможна Ваша фантазія. А компанія FRUIT TIME зможе доставити Вам смачні екзотичні овочі.