Чорниця і лохина: відмінні риси та корисні властивості
Чорниця і лохина являють собою категорію ягід, які розрізнити між собою зможе не кожна людина. Незважаючи на те, що вони мають між собою візуальну схожість, різниця між цими ягодами однозначно існує. Тому варто розібратися в тому, які є спільні та відмінні властивості, а також яка з представлених ягід буде більш корисною для людського організму.
Основні причини схожості лохини та чорниці між собою
Як лохина, так і чорниця належать до категорії ягід чагарнику під найменуванням вересові. Процес її дозрівання починається приблизно з середини літа і триває до самого початку осені. Обидві ягоди мають кулясту форму і досить дрібні самі по собі. Також вони мають однаковий темно-синій колір, яким їх наділила природа.
Лохина
Незважаючи на безліч схожих візуальних моментів, є спільні компоненти, які входять до складу. Серед них варто виділити такі:
- амінокислоти;
- вітаміни різних груп;
- всілякі мінерали;
- таніни;
- речовини флавоноїди;
- клітковина;
- пектини.
Показники калорійності, як чорниці, так і лохини є досить невисокими. У чорниці вона перебуває в межах 57 ккал, а у лохини і зовсім 39 ккал на 100 г продукту. З огляду на безліч однакових властивостей, варто спробувати відшукати і відмінності.
Відмінні особливості ягід
Незважаючи на те, що такі ягоди мають досить велику кількість схожих моментів, можна відшукати і відмінності. Насамперед існує відмінність у кольорі. Якщо ж лохина має синьо-блакитний відтінок, то у чорниці він може бути максимально наближеним до чорного або ж темно-синього. Чорниця має досить дрібні ягоди, вага яких не перевищує 0,5-1 г, а в лохини вага може досягати 1-2 г, тому вона більша. Чорниця має досить пружну і щільну шкірку, а у чорниці вона ніжна і тонка. У разі натискання на ягоду вона швидко лопне.
Чорниця
М'якоть у чорниці має інтенсивний синій колір. Легкий зеленуватий відтінок притаманний саме лохині. При цьому саме насіння лохини має світло-коричневий колір, а у чорниці воно буде бурим. Що ж стосується соку ягід, то відмінності існують і тут. У лохини сік повністю безбарвний і не залишає слідів і плям. Чорниці зі свого боку дають насичений фіолетовий колір з пігментами. За смаком чорниця кисло-солодка, а ось смак у лохини менш вирощений і не такий насичений.
Лохина
Під час самостійного збирання ягід у лісі відрізнити їх між собою не складе труднощів. Чорниця має досить низькі кущики, а самі ягоди ростуть відокремлено одна від одної. Збирати лохину набагато простіше, оскільки вона росте гронами, та й самі ягідки мають більший розмір. Ставлячи питання про те, що буде смачніше, лохина або ж чорниця, тут варто керуватися тільки власними смаковими уподобаннями.
Основна користь різних видів ягід
Незаперечною перевагою чорниці є те, що в складі ягід знаходиться досить великий вміст марганцю. Порівняно з іншими ягодами ця кількість у кілька разів вища. Для організму людини марганець необхідний, оскільки саме він відповідає за стимуляцію вуглеводних процесів, пов'язаних з обміном в організмі.
Крім цього, у складі чорниці у великій кількості є залізо, антиоксиданти, мідь, кислота аскорбінова, необхідні для організму фосфор і калій. Такий мінерально-вітамінний коктейль буде дуже корисним для організму людини. Варто зазначити, що в минулі часи цю ягоду і зовсім називали молодильною.
Чорниця
Не менш корисною для людського організму є й лохина, оскільки в її складі є величезна кількість кислот, серед яких є такі:
- оцтова;
- аскорбінова;
- щавлева;
- нікотинова;
- яблучна.
Саме ці елементи позитивним чином відображаються на процесах метаболізму в організмі. При цьому не тільки знижуються показники інтенсивності накопичення жиру, а й істотно поліпшуються всілякі обмінні процеси. По праву саме лохина вважається в усьому світі одним із найкращих антиоксидантів. З її допомогою можна зміцнити пам'ять, нормалізувати роботу нервової системи, налагодити нічний сон і суттєво поліпшити настрій. Завдяки тому, що в лохині є пектини й антоціани, це допомагає досить швидко виводити з організму токсичні речовини.
Лохина
Основні способи вживання ягід
Кожна людина знає, що максимальну користь від чорниці та лохини можна отримати, якщо вживати її у свіжому вигляді. Але цілий рік у лісі вона не росте, тому необхідно знати, яким чином ще можна зберегти її корисні властивості. Серед основних способів зберігання можна виділити такі:
- заморожування;
- висушування;
- мармелад.
Надалі з ягід у замороженому або ж висушеному вигляді можна готувати десерти, чаї, компоти і використовувати як начинку для пиріжків.