Плантан або овочевий сорт банана
Плантан або платано – великий овочевий банан.
Їх вирощують у Південній Америці та Африці. Там вони є частиною основних харчових продуктів. Плоди вважаються універсальними у використанні. Не дивно, адже з такого банана можна приготувати різноманітні смачні страви й гарніри.
Незалежно від того, смажений він або запечений – способи приготування овочевого банана досить прості. У порівнянні зі звичайними бананами, плантан менш солодкий, тому що тільки невелика частина крохмалю, яку він містить, перетворюється в цукор під час дозрівання. Ці сирі банани мають смак подібний до борошна, тому вони досить не їстівні. Їх зовнішній вигляд також відрізняється від своїх солодких побратимів: вони трохи товщі й довші. А ось м’якуш більшості сортів практично не відрізняється від звичайного банана.
Ступінь стиглості плантана
Його колір в основному жовтий, але може бути червоним. За кольором шкіри можна сказати, для чого найкраще підходить кожен плантан. Це може змінюватися в залежності від ступеня зрілості.Зеленувато-жовті банани найкраще вживати, як картоплю: у тушкованому або смаженому вигляді. Жовті банани, у яких вже є кілька чорних цяток, підходять для смаження на сковороді й фритюру, запікання, варіння або подрібнення. Чорні банани дуже солодкі. Їх можна використовувати для десертів.
Наприклад, у Колумбії банани просто нарізають скибочками, потім їх трохи здавлюють й обсмажують на сковороді. На смак цей гарнір нагадує картоплю фрі. Але якщо ви не хочете, щоб плантан був солоним, то присипте скибочки невеликою кількістю цукру й карамелізуйте їх, щоб підкреслити солодку нотку.
Також ви можете використовувати терті банани як додатковий інгредієнт у супах або нарізати їх дуже тонкими скибочками, щоб приготувати чипси.