Мікрогрін: як і чому варто їсти цей суперфуд?
Модна нині тенденція вести здоровий спосіб життя, нарешті змусила всіх звернути увагу на те, що і як ми їмо. Отримувати максимум користі від їжі, харчуватися правильно і красиво — те, що рекомендують дієтологи, психологи, та до чого так прагнуть фудблогери та фітнес-тренери. У контексті підвищеної уваги до харчової цінності продуктів з’явився термін “суперфуд”.
Характеристику “суперфуд” приписують продуктам, які містять велику і концентровану кількість мінералів, вітамінів та інших корисних речовин. Одним з таких продуктів є мікрогрін, або мікрозелень, що зовсім нещодавно став поширеним в нашій країні. Він користується популярністю в кулінарів, адже, крім користі, відрізняється неабиякою фотогенічністю і смаковими якостями.
Що таке мікрогрін та його види
Американські шеф-кухарі почали використовувати пророщену зелень в своїх стравах ще в кінці 80-х років, переважно в якості декору. Поштовхом для поширення тренду на мікрозелень по всьому світу стали наукові дослідження, що довели її високу харчову цінність. Відтоді вона стала популярною не тільки в професійних кулінарних колах, а серед людей, які ведуть здоровий образ життя. Стало модно не лише їсти, а й вирощувати мікрозелень в себе вдома.
У чому ж секрет мікрогріну? Мікрозелень — це паростки різних рослинних культур, висотою не більше 8 см, що вирощуються протягом 7-14 днів. Завдяки “дитячому” віку, така зелень виглядає надзвичайно фотогенічно: милі маленькі листочки використовують для декорування готових страв. Крім того, такі міні-рослинки мають вельми насичений смак, тому часто стають інгредієнтами.
Сьогодні вибір мікрозелені дуже різноманітний. У спеціалізованих магазинах продуктів можна купити мікрогрін руколи, горошку, редису, соняшника, капусти, кінзи, сої, цибулі, люцерни та інших рослин. Кожен із них має неповторний вигляд, смак і аромат, за які цінується кулінарами.
Варто відрізняти мікрогрін від бебі-зелені та проростків. Проростки — це пророщене насіння, яке їдять разом з корінням. Бебі-зелень — “старша сестра” мікрозелені, оскільки її листки і стебло вже більш розвинені, мають більший розмір і впізнаваний вигляд.
Користь мікрозелені
Це своєрідний концентрат вітамінів та мікроелементів. Чим менший розмір зелені, тим більше в ній корисних речовин. Найбільше їх міститься в рослині саме на старті росту — в перші 7-14 днів. Крім того, цінність цього продукту полягає й в тому, що за короткий проміжок росту паростки не встигають всмоктати шкідливі речовини з навколишнього середовища. Вони є екологічно чистими, а отже, позитивна дія на організм максимальна.
Основна властивість мікрозелені, за яку її так цінують фанати здорового харчування, — антиоксидантна. Речовини, що містяться в таких рослинах, виводять із організму вільні радикали, які пошкоджують оболонку клітин, ДНК та складових хряща. Крім того, маючи високий вміст поліфенолів, вони запобігають розвитку серцево-судинних захворювань. Проте, кожен вид мікрозелені має свої особливості і корисні властивості.
- Горох. Знімає набряки та нормалізує роботу нирок, завдяки м’якій сечогінній дії. Благотворно впливає на імунітет, бореться з анемією та хворобами судин і серця, знижує ризик утворення тромбів. Виводить шлаки і токсини.
- Редис. Нормалізує травлення та позитивно впливає на обмінні процеси в організмі. Знижує рівень холестерину, протидіє появі атеросклерозу судин. Стабілізує рівень цукру в крові.
- Соняшник. Містить багато фолієвої кислоти, тому рекомендований вагітним і жінкам, які планують вагітність. Приводить в норму роботу щитоподібної залози, серцево-судинної системи.
- Цибуля. Потужне джерело вітаміну С, що сприяє зміцненню імунітета та протидії вірусним захворюванням. Селен, що є в складі такого мікрогріну, чинить позитивний вплив на імунну систему.
- Щавель. Добре допомагає при авітамінозі, оскільки багатий на поживні речовини.
- Люцерна. Завдяки великій кількості вітаміну К, пришвидшує регенерацію тканин, що дуже важливо в період реабілітації після перенесених травм. Бореться з анемією, оскільки містить багато заліза.
Мікрогрін також сприяє здоров’ю та красі шкіри, волосся та нігтів.
Мікрогрін в кулінарії
В кулінарії мікрогрін цінується, в першу чергу, за зовнішній вигляд і смакові властивості. Кожна рослина має унікальний, навіть трохи космічний вигляд, що робить будь-яку страву фотогенічною і апетитною. Маленькі паростки цибулі, наприклад, нагадують тендітну салатову павутинку, крихітні листочки гороху з кучерявими пагонами або яскравий фіолетовий редис нададуть родзинку презентації.
Мікрозелень має специфічний концентрований смак, що здатний надати навіть найзвичайнішій страві неповторних ноток. Зокрема, соняшник має хрумке м’ясисте стебло і листочки з солодкуватим присмаком, ідеальні для салату. Неймовірно насичений аромат мікрозелені цибулі, пікантний і приємний смак, прекрасно доповнять омлет, яєшню чи салат. Найпопулярнішим серед усіх видів мікрогріну є горошок. На смак він солоденький, немов молодий горох.
Мікрозелень завжди їдять свіжою. Якщо обробити цей продукт термічно, він втратить всі корисні властивості і привабливий екзотичний вигляд. Однак це не означає, що використання мікрозелені в кулінарії обмежене. Навпаки, її часто додають в:
- салати — насичений смак мікрогрінів чудово комбінується зі свіжими овочами;
- смузі — як інгредієнт детокс-напоїв, щоб зробити їх ще більш корисними і смачними;
- бутерброди, тости — кілька стеблин мікрогріну роблять канапки апетитнішими і цікавішими на смак;
- інші страви в якості декору — ним прикрашають, супи, гарячі, м’ясні страви та закуски, і навіть десерти.
Креативний шеф-кухар обов'язково знайде безліч варіантів використання мікрогріну на своїй кухні! Замовляйте свіжий мікрогрін в нашому інтернет-магазині з доставкою. Ми співпрацюємо з закладами сегменту HoReCa, і готові забезпечити вигідні умови партнерства та регулярну доставку!