Сезон кавуна: літній салат з солоним сиром та руколою від бренд-шефа Вікторії Науменко


Літо — це час, коли на столах з’являються яскраві, легкі та свіжі страви. Одним із головних героїв сезону по праву можна вважати кавун — соковитий, ароматний та універсальний фрукт. Він чудово смакує сам по собі, але в руках професійного кухаря здатен перетворитися на справжній кулінарний витвір.
Літній смак кавуна надихнув мене, бренд-шефа Вікторію Науменко, на створення нового ідеально збалансованого сезонного салату. Я є членом Асоціації шеф-кухарів України, призеркою титулу «Золотий шеф України 2025» та призеркою Чемпіонату України з кулінарного мистецтва, співпрацює з Brand-cafe, готельно-ресторанним комплексом «Чарівне озеро» та сімейним рестораном «Гніздо».
Рецепт сезонного салату з кавуном

Інгредієнти для заправки
Мед | 7 мл |
Лимонний сік | 5 мл |
Олія оливкова | 30 мл |
Сіль | за смаком |
Перець | за смаком |
Цукор | за смаком |
Інгредієнти для салату
Кавун | 150 г |
Рукола | 30 г |
Солоний сир | 100 г |
Огірок | 50 г |
Процес приготування
1 | Кавун почистити і нарізати на крупні кубики |
2 | Руколу помити і просушити |
3 | Солоний сир порвати у довільній формі |
4 | Огірок частково зачистити та нарізати у довільній формі |
5 | Для заправки мед, лимонний сік, оливкову олію, сіль, перець та цукор розтерти у ступці |
6 | Обʼєднати усі інгредієнти та залити заправкою |
Чому варто додавати кавун у страви
Кавун — не лише освіжаюча літня ягода, а й чудова основа для створення контрасту смаків. Його солодкість відмінно поєднується із солоними та кислими акцентами, а соковита текстура додає страві легкості.
Для мене завжди було дилемою, що обрати: кавун чи диню? І зазвичай я надавала перевагу дині, адже вона більш м’ясиста і делікатна. На відміну від кавуна, який має більш нейтральний смак. Однак цього літа мені захотілося поекспериментувати, створити салат саме з кавуном — обіграти і забарвити його. Ця страва є досить специфічною і незвичною, але водночас універсальною і простою. Кожна господиня зможе її приготувати вдома.
Ідеальне поєднання смаків на тарілці
У шефів є правило п’яти, коли поєднують в одній страві кисле, солоне, солодке, гірке і гостре. Тому ця страва є ідеальною з точки зору гармонії смаків на одній тарілці. Фрешовість та солодкість кавуна, кислота і пряність від заправки, баланс солоного від сиру, баланс гіркого від природної гіркоти руколи — це класичний приклад смакового балансу. Завершує композицію пряна заливка, яка об’єднує інгредієнти в єдину страву.
Як вибрати ідеальний кавун
Важливо, щоб кавун був стиглим і соковитим, адже він — король страви. На стиглість кавуна вказує сухий хвостик, глухий звук при постукуванні, а також спинка, яка має бути яскравого жовтого кольору. Кавун повинен бути середнього розміру, адже занадто великі часто менш солодкі. І ще один важливий фактор — смужки. Вони мають бути яскравого салатового забарвлення. Це забезпечить соковитість і цукровість кавуна, а також насичений смак.
Співпраця з FRUIT TIME
Співпрацюючи з FRUIT TIME я завжди залишаюсь задоволеною якістю овочів та фруктів. Вчасна доставка, свіжість, безпечність продуктів, високий рівень сервісу — закохують у цього постачальника 👍.